Rubicon Történelmi Magazin

magazine Nov 01 2020 · Rubicon Történelmi Magazin

cover image of Rubicon Történelmi Magazin

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

Változatos tematikánk előtérbe helyezi a magyarok történetét, az egyetemes történelmet pedig magyar nézőpontból is vizsgáljuk. Szakmai szemlélettel, harag és részrehajlás nélkül mutatjuk be múltunk megosztó pillanatait és személyiségeit is. Stílusunk olvasmányos, közérthető és képekben gazdag, hiszen a történelem nem csak egy szűk szakmai közösség közkincse.

Államférfi és legendák hőse

Egy ismeretlen Kossuth-kép

RUBICON TÖRTÉNELMI MAGAZIN

MISKOLCZY AMBRUS Kossuth Lajos Eperjesen • A magyar történeti köztudatban, valljuk meg, mintha a műveletlen kossuth képe élne. sarkítva, olykor úgy jelenítik meg, mint a műveletlen nemesi tömeg – széchenyi kifejezésével -, „a maszatos banda” szószólóját, aki az úgynevezett rendi nacionalizmusból kúszott át a liberalizmusba. Valójában a felvilágosodás és a romantika eszmevilágából lépett elő, és élete végén is Horatiust olvasgatta.

AZ IDŐS KOSSUTH AZ EPERJESI ALMA MATERRŐL

KOSSUTH A POLGÁRI ÁTALAKULÁS ALTERNATÍVÁIRÓL

Az egyesületi mozgalom | A békés átalakulás kikényszerítésének eszköze

A békés átalakítás garanciája | Az örökös tartományok alkotmányhoz juttatása

KOSSUTH ÉS A TERÜLETI AUTONÓMIA NEMZETISÉGI KÖVETELÉSEK ÉS A MAGYAR NEMZETISÉGI POLITIKA 1848–1849-BEN

KOSSUTH NEM VOLT BARÁTSÁGOS | DJORDJE STRATIMIROVIĆ VISSZAEMLÉKEZÉSE

„a haza nem magyar ajkú polgárainak bővebb megnyugtatására” MAGYARORSZÁG ELSŐ NEMZETISÉGI TÖRVÉNYE • Az 1849. július 28-ai szavazáson nagy többséggel fogadták el a közgondolkodásban törvényként tisztelt határozatot, Magyarország és egyben Európa első nemzetiségi törvényét.

MIÉRT DEMBIŃSKI? MIÉRT GÖRGEI? MIÉRT BEM? KOSSUTH LAJOS ÉS A FŐVEZÉRI KÉRDÉS 1848-1849-BEN

A TURINI REMETE KOSSUTH OLASZORSZÁGBAN

LENGYEL BEATRIX VIZITKÁRTYA 1867-BŐL

A „TÁVCSÖVES KOSSUTH” EGY KÉP AZ AMATŐR TERMÉSZETBÚVÁR OLASZORSZÁGI OTTHONÁBÓL • Idős úr házikabátban, házisapkában, lábát zsámolyon nyugtatva, csillagokat vizsgáló távcsővel, mikroszkóppal, fiókos herbáriummal s a háttérben látványosan kinyitott ajtóval bemutatott gyűjteményes szekrénnyel. Az egykori kormány zóelnök Kossuth Lajos körülbelül 75 évesen, emigrációban. Óriási ellentmondás feszül a látvány és a hétköznapi Kossuth-képünk között.

KOSSUTH HALÁLA MAGYARORSZÁGON A HALÁL IS POLITIZÁL

ERŐS KIRÁLY – GYENGE KORMÁNY

PÁRTVISZONYOK

AZ EGYHÁZPOLITIKAI REFORMOK

KOSSUTH LAJOS HÁZASSÁGA • A közhelyszerű mondás Kossuth Lajos esetében kétségtelenül igaz volt. A kivételes energiájú ellenzéki politikus, lapszerkesztő, országgyűlési követ, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc politikai vezetője, illetve az emigráció első másfél évtizedének alakja mögött a magánélet hátterét mindig biztosította a feleség: Meszlényi Terézia (1809-1865). A kortársak visszaemlékezéseiben és a történeti irodalomban gyakran felbukkan a háttérből a feleség alakja, nem is mindig pozitív méltatásban. Egy feleségről persze nem a barátok, ismerősök véleménye a legfontosabb, hanem a férjéé, Kossuth pedig megismerkedésüktől hitvesének elvesztéséig, sőt azon túl is mindig a legnagyobb szerelemmel, elismeréssel és hálával beszélt Meszlényi Teréziáról.

Rubicon Történelmi Magazin