Szókratészi Párbeszéd és Szókratészi Beszélgetés (Szókratészi Dialógus)

ebook

By Levente Szabó

cover image of Szókratészi Párbeszéd és Szókratészi Beszélgetés (Szókratészi Dialógus)

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

A döntéshozatal pszichológiai útja

Az ókorban, közel kétezer évvel ezelőtt keletkezett szókratészi párbeszédet az információgyűjtés egyszerű eszközeként használták. A bábaság, vagy maieutika, ahogy akkoriban a szókratészi párbeszédet nevezték, ragaszkodott a tényekhez és a tényálláshoz.

Időközben azonban a szókratészi párbeszéd megváltozott. Már nem használják információgyűjtésre, és új nevet is kapott. Ehelyett ezt a beszélgetési technikát ma már a pszichológiában használják, amikor az emberek nehezen tudnak saját véleményt alkotni és az alapján döntéseket hozni. Sok esetben a szókratikus párbeszéd az egyik utolsó eszköz, amellyel ezeknek az embereknek segíteni lehet. Ennek megfelelően ez a technika ma már az általános pszichológiába is beépült.

A könyv tartalma a következő:

  • Mi a szókratészi párbeszéd?
  • Szókratészi fejlődés
  • Az ókortól a mai pszichoterápiáig
  • A szókratészi párbeszéd
  • Pszichológiai terápia és tanácsadás

  • Hogyan változott azonban az információgyűjtés eszköze interaktív párbeszéddé, amelynek a választás szabadságához kellett volna vezetnie? Mennyit változott a párbeszédnek ez a formája az elmúlt kétezer év alatt, és pontosan mi köze van ehhez a pedagógiának?


    E könyv célja, hogy első ízben betekintést nyújtson pontosan ezekbe a kérdésekbe, és leírja, hogyan használják a szókratészi párbeszédet a mai pszichoterápiában az emberek életének javítására.

    Szókratészi Párbeszéd és Szókratészi Beszélgetés (Szókratészi Dialógus)