Anıtkabir

ebook

By Aydan Gündüz

cover image of Anıtkabir

Sign up to save your library

With an OverDrive account, you can save your favorite libraries for at-a-glance information about availability. Find out more about OverDrive accounts.

   Not today
Libby_app_icon.svg

Find this title in Libby, the library reading app by OverDrive.

app-store-button-en.svg play-store-badge-en.svg
LibbyDevices.png

Search for a digital library with this title

Title found at these libraries:

Loading...

Anıtkabir'in yapılmasına karar verdikten sonra kurulan komisyonda "Bu anıtın, Atatürk adı ve kişiliği altında Türk ulusunu temsil edeceği" önemle belirtilmişti. Bundan ötürü anıt, Atatürk'ün hayatından ve ulusumuzun tarihinden alınmış birçokkonulr ile dile getirilecekti. Bu konular, heykeller, kabartmalar ve yazılarla işlenecekti. Fakat bunun için her şeyden önce, Anıtkabir'in biçiminin, boyutunun, yapının türlü bölümlerinin belli olması gerekti. Anıtkabir'I anlam bakımından tamamlayacak olan bu eserlerin, hek bakımdan yapıya ulgun olması mecburiyeti vardır.
Anıtkabir, yapımı istenilen duruma gelince Başbakanlıktaki komisyona bağlı yeni bir komisyon daha kuruldu. Bu ikinci komisyonun görevi "Anıtkabir'de yapılması düşünülen heykel ve kabartmaların konuları ile anıtın türlü yarlerine yazılacak yazıların tespiti" idi. Bu komisyon üyeleri, üzerinde çalışılacakkonuların hem çok yönlü, hem de çok önemli olduğunu ileri sürdüler ve bu kurulun uzman kişilerle genişletilmesini kararlaştırdılar. Böylece, komisyona yeni üyeler atandılar.

Anıtkabir